Svrab anusa uzrok, lečenje i kada posetiti lekara


Svrab anusa se često javlja i kod muškaraca i kod žena kod više od polovine osoba koje imaju ovaj problem pojačava se noću. Ovaj svrab oko rektuma je obično jak i stvara jaku potrebu za češanjem. Naravno, češanje anusa je prilično neprijatno.
Medicinski termin za analni svrab je pruritis ani. Svrab anusa se može javiti zbog mnogo stvari – problemasa kožom, hemoroida, preterane ili nedovoljne higijene.
Ako se kod vas javlja povremeno ili svrab anusa noću neke jednostavne mere i lečenje biljem vam mogu brzo pomoći.Ako je ovaj problem hroničan, obratite se lekaru. Uz pravilan tretman, svrab će ubrzo nestati.
Simptomi svraba anusa
Svrab anusa je obično povezan sa upalom, peckanjem i bolovima. Upala i svrab mogu biti privremeni ili hronični, u zavisnosti od uzroka.
Kada posetiti lekara?
Svrab anusa obično ne zahteva lečenje. Ipak, posetite lekara u sledećim slučajevima:
svrab je jak ili dugo traje
javlja se i analno krvarenje
mislite da imate neku infekciju
ne možete da utvrdite šta izaziva jak i dugotrajan svrab
Hroničan analni svrab kod muškaraca može biti provezan sa nekim kožnim ili drugim medicinskim problemom kao što je gljivica candida, koji možda zahteva stručnu pomoć.
svrab anusa lecenje biljem
Uzroci svraba anusa
Mogući uzroci analnog svraba kod muškaraca su:
Nega kože: možda vam proizvodi ili rutina za negu kože iritira kožu. Problem može biti u prečestom pranju, nedovoljnoj higijeni, korišćenju sapuna, vlažnih maramica ili toalet papira sa veštačkim bojama i parfemima.
Infekcije: seksualno prenosive bolesti mogu da se prošire na anus i izazovu svrab. Paraziti takođe obično izazivaju jak analni svrab.
Kožna oboljenja: ponekad je svrab oko anusa rezultat nekog kožnog oboljenja, npr. psorijaze ili kontaktnog dermatitisa.Često gljivica candida izaziva svrab anusa
Ostala oboljenja: hronična dijareja, hemoroidi, fisure i neke bolesti (dijabetes i sl.) mogu izazvati svrab anusa.
Dijagnoza
Vaš lekar može lako postaviti dijagnozu samo na osnovu simptoma, istorije bolesti i vaše lične rutine. Ako lekar sumnja na parazitsku infekciju, verovatno će vas poslati na adekvatne analize. Takođe, lekar će verovatno obaviti i fizički pregled.
Ako je uzrok svraba nejasan, lekar će vas možda poslati kod dermatologa ili proktologa. Ovi specijalisti će opet verovatno obaviti neke testove kako bi se utvrdio uzrok svraba. Međutim, u nekim slučajevima se uzroci ovakvih problema ne otkriju.
Kako se leči svrab anusa ?
Lečenje svraba zavisi od uzroka. Često se prepisuju samo kreme protiv svraba koje se mogu kupiti i bez recepta, ili se leči infekcija ili hemoroidi.
Ako vam se simptomi pogoršavaju noću, lekar vam može preporučiti neke antihistamine dok kreme ne počnu da deluju.
Uz adekvatnu negu, svrab bro nestaje. Obratite se lekaru ako je svrab uporan.
Prirodni načini lečenja svraba anusa
Prevencija ovakvih problema podrazumeva adekvatnu higijenu i održavanje analne regije čistom, hladnom i suvom i izbegavanje iritanasa. Ako vas muči svarb oko čmara, pokušajte sa merama koje ćemo opisati u nastavku.
Pažljivo i nežno čišćenje. Nakon defekacije, najbolje je da se istuširate i koristite blag sapun za čišćenje. Potrudite se da ne trljate jako. Cilj je da očistite taj deo, a da ne iziritirate kožu.
Dobro se osušite: nakon pranja, obrišite se suvim toalet papirom ili peškirom. I talk vam može pomoći da održavate ovaj deo suvim. Ako ga koristite, uzimajte samo one bez ikakvih dodataka. Ako je potrebno, stavite na anus malo parče vate kako bi upijalo vlagu.
Ne češite se: češanje samo još više iritira kožu i dovodi do hronične upale. Biće vam mnogo lakše ako uđete u mlaku kupku ili stavite hladnu oblogu na problematično mesto. Ako imate svrab anusa noću uvek secite nokte i stavite rukavice na ruke pre spavanja kako biste izbegli da se češete.
Nosite komotniji, pamučan donji veš: to će vam pomoći da vam analna regija ostane suva. Nosite bokserice i sličan komotan veš, jer tesan veš može dovesti do iritacije i zadržavanja vlage.
Izbegavajte iritanse: ako imate svrab anusa izbegavajte penušave kupke, genitalne antiperspirante, parfimisane sapune, vlažne maramice i slične proizvode koje mogu iritirati analnu regiju. Smanjite ili izbacite iz ishrane kafu, sokove, alkohol, citrusno voće, čokoladu, vruću hranu, paradajz i namirnice koje mogu izazvati dijareju. Potrudite se da ne uzimate laksative previše često.
Koristite meleme ili gelove: zaštitite svoju kožu tako što ćete na nju namazati malo kreme sa cink-oksidom ili vazelin. Možete koristiti i blaže kortikosteroidne kreme, koje nemaju veću koncentraciju od jednog procenta. Nikako ne koristite ovu kremu za svarab čmara duže od desetak dana, jer može imati neželjena dejstva u vidu tanjenja i iritacije kože.
Pazite na probavu: ako nemate redovnu stolicu, potrudite se da postepeno ubacite više vlakana u ishranu kako biste regulisali rad creva. Ako vam promena načina ishrane stvara problem, uzimajte suplemente.
Može li opstipacija izazvati analni svrab ?
Opstipacija može izazvati rastegnutost i nadutost anusa zbog nakupljenog fecesa. To dalje izaiva neprijatan osećaj nadutosti i svrab. Međutim, češći uzrok za svrab anusa su hemoroidi. Hemoroidi su zapravo proširene vene u anusi i rektumu koje izazivaju jak svrab, a ponekad i krvarenje i bolove. Obično se javljaju kod ljudi srednjih godina kao rezultat procesa starenja, ali i hronične opstipacije koja dovodi do mnogo napinjanje. Svrab anusa koji izazivaju hemoroidi se dodatno pogoršava ako se javi i opstipacija, jer tvrda stolica iritira hemoroide. Da biste olakšali opstipaciju, uzimajte laksative i supozitorije kako biste ublažili simptome. Ako duže vreme imate svrab anusa zbog hemoroida, posetite lekara. I problemi sa stolicom i hemoroidi se mogu lako i uspešno izlečiti.

Comments